• 066/21-66-21

  • 08:00 - 16:00

Sada je dostupna i aplikacija za android uredaje. Preuzmite je sa Google Play prodavnice!

???????? ?? Google Play

Fotogenična Srbija 3


Kao i u našim predhodnim blog postovima pod nazivom fotogenična Srbija i u ovom blog postu ti predstavljamo neka od najlepših mesta za uživanje i stvaranje uspomena ali ovog puta predtavljamo ti mesta u Istočnoj Srbiji.

Krupajsko vrelo

Ovaj dragulj Homoljskog kraja koji na površini stvara kraško jezero neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Idealno je mesto za odmor sa porodicom ali i za stvaranje fantastičnih fotografija jer priroda u ovom kraju izgleda nestvarno. Ukoliko se nađete u ovom bajkovitom kraju obavezno posetiite i Vodopad Lisine i Resavsku pećinu.

krupanjsko vrelo

Vodopad Lisine (Veliki Buk) zajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države kao spomenik prirode “Vodopad Lisine” i kao objekat geonasleđa Srbije.Smatran je najvišim vodopadom u Srbiji, sa visinom od 25 metara, dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.

vodopad lisine

Resavska pećina spada u najlepše pećine u našoj zemlji.Ranije su za nju znali samo čobani koji su se u njoj sakrivali sa svojim stadom od nevremena ali 1962. jedan čobanin je otkriva i široj populaciji kada počinje njeno istraživanje i restauracija koja je trajala čitavih 10 godina. 22. Aprila 1972. pećina je zvanično otvorena za posetioce i do dana današnjeg ne postoji osoba koja ju je posetila a ostala ravnodušna.

resavska pećina

Golubačka tvrđava

Ova raskošna građevina oduvek je bila zaštitnik reke Dunav kao i same državne granice. Iako se prvi pisani trag o jednoj od najlepših tvrđava u Srbiji, pronalazi tek 1335. godine veruje se da je stvorena dosta ranije. O tome koliko je ova tvrđava idealna za fotografisanje i stvaranje uspomena govori i činjenica da se sa nje pruža pogled koji povezuje istok i zapad.

Obzirom da je Golubačka tvrđava čini sam početak Nacionalnog parka Đerdap obavezno odvojite malo više vremena za posetu Nacionalnom parku Đerdap kao i Lepenskom viru.

golubacka tvrdjava

Nacionalni park Đerdap predstavlja spoj vremena i prirode na kopnu i vodi i čini najveći nacionalni park u Srbiji.Prostire se na površini od 63 786 hektara sa različitim režimom zaštite objekata prirode, spomenika kulture kao i mnogobrojnih vrsta faune i flore.

nacionalni park djerdap

Lepenski vir predstavlja jedno od najvećih i najznačajnihijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta.Od 1965. do 1970. godine, u periodu iskopavanja,otkriveno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata, izgrađenih u periodu od oko 9500. do 7200. godine pne., kao i u periodu od 6250. do 5500. godine pne.

lepenski vir

Borsko jezero

Ovo čarobno jezero nalazi se u podnožju plаnine Crni Vrh, na 17 kilometara od Bora. Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela. Leti površina Borskog jezera dobija tamnozelenu boju i doseže do temperature od 25 stepeni celzijusa što ga čini idealnim za uživanje, plivanje i stvaranje letnjih očaravajućih uspomena i fotografija. U blizini Borskog jezera nalaze se Lazarev kanjoj i pećina kao i Feliks Romulijana.

borsko jezerno

Lazarev kanjon ogleda se u reljefu, hidrografiji i živom svetu.Dugačak je 4, 5 km, dubok od 350 do 500 metara, a najmanja širina iznosi 4 m.Na području Lazarevog kanjona otkriveno je preko 70 speleoloških objekata, prvenstveno pećina i jama. Najznačajnije su Lazareva pećina i Vernjikica.

lazarev kanjon

Feliks Romulijana antička rimska carska palata deo je arheološkog nalazišta Gamzigrad.Na 6,5 hektara prostiru se ostaci kasnoantičke carske palate, utvrđene odbrambenih zidinama, sa malim šestougaonim kulama. Dokaz o tome koliko je ova lokacija značajna je da je 2007. godine stavljena na UNESCO – vu listu svetske baštine. Istraživanja u Gamzigradu i dalje traju, pa se mogu očekivati i nova saznanja o velelepnoj palati rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.

feliks romulijana

Od srca Vam preporučujemo ove lokacije ali nikako ne zaboravite da stvarate i beležite uspomene a one najdraže možete izraditi po povoljnim cenama klikom na link izrada fotografija